Mit kell tudni a mediterrán lakberendezési stílusról?

a mediterrán lakberendezési stílusról 1

A mediterrán lakberendezési stílus jellemzői

A mediterrán lakberendezési stílus melegséget, meghittséget sugall, melynek középpontjában mindig a család áll. Leginkább az élet szeretetét, a napsütést, a tengert, a nyári hangulatot juttatja eszünkbe. Ez a stílus rendkívül sokféle, a déli országokra jellemző lakberendezési stílusokat foglalja magában. Ami a mediterránra általában jellemző: tágas terek, élénk színek, rusztikus felületek, természetes anyagok.

Ha mediterrán stílusban szeretné berendezni az otthonát, érdemes először eldöntenie, hogy melyik stílusirányzatot kedveli a leginkább. A különböző mediterrán országok, a spanyol, a francia, az olasz, a görög lakberendezés jellegzetességei ugyanis sokban különböznek. Anyagait tekintve a fa, és a kovácsoltvas használata jellemzi mind a négy irányzatot, de színeikben, mintáikban, hangulataikban rendkívül eltérnek egymástól.

Milyen a spanyol mediterrán lakberendezési stílus? – Temperamentumos!

Energikus színek jellemzik, melyek tökéletes harmóniát alkotnak a sötétebb fa, és kovácsoltvas bútorokkal, valamint a bőr kárpitokkal. A textileken, és a burkolatokon megjelennek a növényi motívumok, a mázas csempe is a spanyol irányzatra utal. Díszítettsége gazdagságot sugall, kedveli az arany szín használatát. Kiegészítőként gyakran megjelennek a különféle kerámiák, és kaspók.

Színei: vörös, narancs, sárga, barna, arany, bézs, lazac, terrakotta

Milyen a francia (Provence-i) mediterrán lakberendezési stílus? – Romantikus!

A francia irányzatra egyáltalán nem jellemző a díszítettség. A bútorokban, és a kiegészítőkben az antik, vagy antik hatású elemeket részesíti előnyben. Kissé kopottas, ezzel is a régi korok hangulatát idézi. A kovácsoltvas itt is megjelenik, és a fa használata is jellemző, de inkább natúr, világosabb árnyalatokban.

Színei: sárga, zöld, kék, levendula

Milyen az olasz (toszkán) mediterrán lakberendezési stílus? – Elegáns!

Két fontos jellemzője az enteriőr minden elemét érinti: egyszerűség, és igényesség! Fa bútorait remekül társítja magas minőségű textilekkel. Az olasz mediterrán stílusra jellemző hangulatot tömörfa bútorokkal, élénk színekkel, és visszafogott díszítéssel érhetjük el.

Színei: narancs, barna, arany, rozsda, piros, bordó

Milyen a görög mediterrán lakberendezési stílus? – Letisztult!

Fehér falak, kék bútorokkal, és kiegészítőkkel – ez az, ami a görögökről először az eszünkbe jut. Általanosságban elmondható, hogy a padlón terrakotta csempe, és kevés bútor használata jellemzi. A hálószobákban a baldachinos ágy igazi görög hangulatot kölcsönöz. A görög irányzatot a funkcionalitás jellemzi, letisztultságát az egyszerűsége, a visszafogottsága, és a díszítetlensége adja.

Színei: kék, zöld, fehér


Szívesen olvasna még több lakberendezés témájú cikket?

A blogomon további bejegyzéseket találhat, ahová érdemes időről-időre visszatérni, hiszen folyamatosan jelennek meg újabb bejegyzések.


Hasznos linkek

Lakberendezőre van szüksége? Kérjen ingyenes konzultációt a kapcsolat oldalon keresztül: https://homestyling.hu/kapcsolat/

Időnként szívesen olvasna lakberendezés témájú cikkeket? Kövesse a Facebook és Instagram oldalamat

Esetleg eljönne velem vásárolni? Csatlakozzon a privát Facebook csoportomhoz, ahol megosztom a lakberendezési üzletekben szerzett tapasztalataimat.

Szeretettel várom mindegyik platformon!

Legutóbbi bejegyzéseim